На Кіцманщині подорожчали продукти

Лідером подорожчання останніми місяцями стало м’ясо, особливо свинина. На ринку в Кіцмані ціна свинячого ошийку зараз у середньому перевищує 140 гривень, філе — 160 грн., фарш — 90 гривень, почеревина — 85 грн.

Повідомляє сайт КІЦМАНЬ СЬОГОДНІ посилаючись на сайт rayon.cv.ua.

Телятину можна придбати по 120-130 грн. за кілограм, хоча вона завжди була дорожчою за свинину. Куряче філе вже сягнуло 100 гривень. Подорожчали і ковбасні вироби.
Зросли в ціні і яйця: великі коштують 2,40 грн., менші — в межах 2-2,15 грн., домашні — 3 грн.
Масло подорожчало приблизно на 7-9 гривень, сметана — на 5 грн. За літр збираної нині треба віддати 60 грн., за сепаровану — 70 грн.
Основний продукт українців — хліб — теж дорожчає. На початку 2015 року, під час чергового подорожчання, ціна на хліб зросла до 5-8 гривень, залежно від виду і ваги продукту. Сьогодні вартість буханки хліба в нашому районі в середньому сягає 7-9,75 гривень. Тож поступового подорожчання цього продукту, про яке говорили експерти, ми не уникли. Та напевно саме через поступовість не всі це зауважують.
«Зазвичай купую набір продуктів, тому не одразу помітила подорожчання, поки не купила тільки хліб. Заплатила за нього більше 9 гривень, тоді як раніше він вартував неповних 8… Та й практично всі продукти зросли в ціні», — каже жителька Кіцманя Валентина.
Люди нарікають, що врожаї зернових гарні, а хліб все одно дорожчає. Втім ціна лише на третину залежить від вартості сировини, пояснюють експерти. Подорожчання зумовлене і підвищенням мінімальної зарплати працівникам, а ще досить часто — зростанням тарифів на газ, електроенергію, світло. До того ж державне регулювання цін на харчі Уряд скасував на початку червня поточного року.
До прикладу, у пекарні ПП Олійник М.І. (смт.Неполоківці) вже досить тривалий час вартість хліба не змінювалася.
«На початку квітня ми змушені були підняти виробничу ціну на хлібобулочні вироби, оскільки значно подорожчали масло, цукор, макова суміш та інші необхідні складники,  розповідає приватний підприємець Марія Олійник. — А найболючішою і найбільш витратною для нашого підприємства є оплата за газ, оскільки саме ним користуємось у виробництві. Ці витрати б’ють по кишені».
Найпопулярнішими видами хліба цього виробника є «Особливий» (550 г) і «Запашний» (600 г), їх відпускна ціна 7,20 і 7,00 гривень відповідно. В магазинах, звісно, встановлюється ще націнка, причому, в кожному своя. В крамницях Кіцманя, до прикладу, вона в середньому складає 50 копійок, тож ці види хліба можна купити за 7,65 та 7,50 грн. Смачним і оригінальним за смаком також є «Кукурудзяний формовий» (680 г), його на прилавках магазинів можна придбати за 8 гривень.
7,50 грн. вартують 700-грамові буханки «Закарпатського», «Запашного макового», «Оригінального з кунжутом» Кіцманської пекарні. Формовий хліб ТОВ «Чернівецькі хлібобулочні вироби» (ЧХБВ) продають по 6,95 грн., різаний — по 8,50 грн. Буханець пшеничного нарізного, 500 г (Чернівецький КХП) — 6,70 грн., батон звичайний, 450 г — 7 грн.
Хліб, який для реалізації привозять із сусідньої Тернопільської області, коштує дорожче — від 8,25 до 9,50 гривень. Продавці одного з магазинів райцентру кажуть, що за останні два тижні заліщицький і тернопільський подорожчали на 25-50 копійок. Так «Тернопільський особливий» (630 г) тепер коштує 9,25 грн., «Бородинський» (470 г) — 9,50 грн., «Дарницький формовий» (650 г) — 9,75 грн.
Тож, зважаючи на дуже високі ціни на м’ясо, люди стараються на зиму запастися хоч картоп-лею, овочевими закрутками, квашеною капустою, лісовими грибами… А незабаром — опалювальний сезон, який теж відчутно позначиться на сімейному бюджеті кожного українця.

НОВИНИ РАЙОНІВ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

новини Вижницького району

новини Герцаївського району

новини Глибоцького району

новини Заставнівського району

новини Кельменецького району

новини Кіцманського району

новини Новоселицького району

новини Путильського району

новини Сокирянського району

новини Строжинецького району

новини Хотинського району

новини Чернівців